Pro

Duitsland opent drone-corridor voor langeafstandsvluchten boven de Noordzee

In het noorden van Duitsland is een nieuwe corridor in gebruik genomen voor langeafstandsvluchten met drones. Deze corridor, gelegen tussen de militaire luchthaven Nordholz, Cuxhaven en Helgoland, moet de integratie van langeafstandsdrones in zowel civiele als militaire luchtruimstructuren mogelijk maken. De corridor is gerealiseerd in het kader van het door het Duitse Ministerie van Defensie en de European Defence Agency (EDA) gesteunde onderzoeksproject Achilles. Dit voorjaar start de reguliere inzet in dit gebied.

Totale lengte: 110 km

Het Achilles-project is opgezet om veilige langeafstandsvluchten met drones te integreren in bestaande luchtverkeerscontrolesystemen. De corridor strekt zich uit over 110 kilometer en maakt vluchten boven de 200 meter mogelijk. De benodigde vergunningen voor dit project werden vorig jaar al verkregen.

Droniq GmbH, dochteronderneming van de Deutsche Flugsicherung, werkt samen met het Drone Innovation Hub (DIH) van de Bundeswehr aan de implementatie van deze corridor. Naast militaire toepassingen zal de corridor ook beschikbaar worden gesteld aan hulpdiensten en drone-startups voor uiteenlopende toepassingen, zoals het beschermen van kritische infrastructuren, het monitoren van scheepvaartroutes en het uitvoeren van milieubewaking.

Technische uitdagingen en oplossingen

Voor langeafstandsvluchten worden fixed-wing drones ingezet. In tegenstelling tot multirotors stijgen deze drones niet verticaal op, maar hebben ze een start- en landingsbaan nodig. Daarom vindt het opstijgen en landen plaats onder toezicht van een piloot met direct zicht op de drone.

De aanleg van de corridor vereiste complexe vergunningstrajecten, waarbij rekening gehouden moest worden met de militaire en civiele luchtverkeersregels en verschillende geografische gebieden zoals natuurreservaten en het Nationaal Park Waddenzee. Dit vereiste goedkeuringen van de militaire luchtverkeersleiding en de autoriteiten in de deelstaten Hamburg, Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein.

Een betrouwbare data- en communicatieverbinding is essentieel voor deze dronevluchten. Tijdens de vlucht bevindt de drone zich grotendeels buiten het directe zicht van de piloot. Dankzij een verkeersmanagementsysteem kan de piloot echter de dronebewegingen en het omringende luchtverkeer in realtime volgen. Een transponder zorgt ervoor dat de drone ook zichtbaar is op de radar van de luchtverkeersleiding, en via de radio kan de piloot direct communiceren met de luchtverkeersleiding.

Toekomstplannen

Voor de uitvoering van de Achilles-vluchten wordt gebruikgemaakt van een drone van het bedrijf Hanseatic Aviation Solutions uit Bremen. Deze fixed-wing drone heeft een spanwijdte van 3,6 meter, weegt ongeveer 25 kilogram en kan snelheden tot 100 km/u halen.

Het DIH en Droniq voorzien dat deze corridor nieuwe mogelijkheden biedt voor zowel commerciële als militaire toepassingen. In de toekomst willen zij de corridor verder uitbreiden en nieuwe gebieden ontsluiten. Ook het Innovationslabor Soldat en de onderzoeksgroep Assistenzsysteme und Robotik van de Bundeswehr zijn betrokken bij deze uitbreidingsplannen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier