Regelgeving

Meer mogelijkheden voor inspectievluchten in Belgische militaire CTR’s

Sinds 1 maart 2025 hebben drone-operators in de Open categorie in België onder bepaalde voorwaarden meer ruimte om hogere vluchten uit te voeren binnen militaire control zones (CTR’s), zoals die van de luchtmachtbasis Kleine-Brogel. Deze verruiming is het gevolg van een aanpassing van het ministerieel besluit over de geografische UAS-zones. Dankzij de versoepeling kunnen inspectievluchten nabij gebouwen voortaan met iets meer operationele speelruimte plaatsvinden, zelfs wanneer de militaire CTR geactiveerd is.

Strikte hoogtebeperking versoepeld

Tot voor kort gold binnen actieve militaire CTR’s een strikte hoogtebeperking voor onbemande luchtvaartuigen in de Open categorie: zonder bijkomende toelatingen mocht er slechts tot 35 voet (ongeveer 10,6 meter) boven het maaiveld worden gevlogen. Dat beperkte de inzetmogelijkheden van drones aanzienlijk, met name voor inspectie- en documentatiedoeleinden bij hogere constructies zoals industriële gebouwen of opslagloodsen.

Met de recente wijziging van het ministerieel besluit komt daar nu verandering in. Artikel 7 en artikel 13 van het besluit zijn aangevuld met een uitzondering op de hoogtebeperking. Binnen een straal van 50 meter rond een kunstmatig obstakel – zoals een gebouw – mag voortaan tot 35 voet – ca. 10 meter – boven de top van dat obstakel worden gevlogen.

Toepassingen bij gebouwen en infrastructuur

Concreet betekent deze aanpassing dat drone-operators nu meer ruimte hebben om bijvoorbeeld gevelinspecties, dakcontroles of 3D-modellen van gebouwen te maken, zelfs binnen een geactiveerde militaire CTR. De nieuwe regel stelt:

“Behalve voor vluchten die worden uitgevoerd op een maximale horizontale afstand van 50 meter van een kunstmatig obstakel en waarvoor de vlieghoogte mag worden verhoogd tot maximaal vijfendertig voet boven het bovengenoemde obstakel.”

Een bijkomende bepaling verduidelijkt dat deze uitzondering geldt voor vluchten nabij woon-, handels- of industriegebouwen, maar niet van toepassing is op hogere objecten zoals torens, antennes, relaisstations, hoogspanningslijnen of windturbines. Die blijven onder de oorspronkelijke hoogtebeperking vallen, ook binnen de 50-meterzone.

Meer flexibiliteit, maar met duidelijke grenzen

Hoewel de versoepeling geen vrijbrief is om onbeperkt hoger te vliegen, biedt ze wel extra flexibiliteit voor professionele toepassingen, zolang de drone binnen 50 meter van het betrokken gebouw blijft. Dit is vooral relevant voor inspectievluchten waarbij eerder ontheffingen of coördinatie met defensie nodig waren.

De nieuwe bepaling is te vinden in hoofdstuk 6 van het ministerieel besluit van 20 december 2024, zoals gepubliceerd op etaamb.openjustice.be. Ook is DroneGuide inmiddels up to date gemaakt met de nieuwe condities.

Deze stap toont aan dat de Belgische overheid oog heeft voor de praktische noden van drone-operators, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid in gecontroleerde luchtruimen.

(met dank aan Jens Veraa)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier