Ontwikkelaar toont prototype van drone die jammers kan lokaliseren
Drones inzetten in oorlogsgebieden zoals Oekraïne wordt steeds uitdagender door het toenemende gebruik van jammers. Deze elektronische stoorzenders verstoren op grote afstand het radiosignaal dat nodig is voor de besturing en videolink van drones, waardoor deze onbruikbaar worden. Maar een innovatieve oplossing is in de maak: ontwikkelaar Konrad Iturbe werkt onder de naam ‘seekonjam’ aan een drone die jammers kan opsporen.
Uitpeilen van storingsbronnen
De technologie achter de seekonjam-drone is gebaseerd op het detecteren en analyseren van verstorende radiosignalen. De drone is uitgerust met een ontvanger die continu de Received Signal Strength Indicator (RSSI) meet en opslaat, samen met de kompasrichting. Door deze gegevens te verwerken, kan de locatie van de jammer in kaart worden gebracht. Het prototype kan frequenties tussen de 100 MHz – 6 GHz registreren. “Het is een beetje houtje-touwtje, maar het werkt”, aldus Iturbe.
Met deze informatie kan vervolgens gericht actie worden ondernomen. In een conflictgebied betekent dit dat militaire eenheden of andere partijen precies kunnen bepalen waar een stoorzender zich bevindt en eventueel tegenmaatregelen kunnen nemen. Dit biedt een strategisch voordeel ten opzichte van vijandelijke eenheden die zich verlaten op jammers ter verdediging.
Het systeem kan in principe ook worden gebruikt om bewegende bronnen van radiostraling uit te peilen, zoals vijandelijke drones. Het is daarbij cruciaal dat de ontvanger voor de dronebesturing en de videotransmitter van de seekonjam-drone niet uitzenden op dezelfde frequentie als de detector meet.
Your first look at #seekonjam #seekonelrs #seekonmavic hardware for FPV drones.
Not pretty, not elegant, but it works.
100 MHz – 6 GHz bandwidth. Somewhat plug and play.I’ll continue to work to help Ukrainian defenders.@d0tslash pic.twitter.com/k8TbR1yaMX
— Konrad Iturbe (@konrad_it) March 1, 2025
Toekomstige ontwikkelingen
Het is niet ondenkbaar dat deze technologie in de toekomst verder wordt ontwikkeld met behulp van kunstmatige intelligentie. In theorie zouden drones met een explosieve lading dan automatisch richting een stoorzender kunnen worden gestuurd, zonder dat daar menselijke tussenkomst voor nodig is. Dit zou het gebruik van jammers juist riskant maken voor de gebruikers ervan, in plaats van dat ze een effectieve verdediging vormen tegen vijandelijke drones.
Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van elektronische oorlogsvoering en drone-technologie is het duidelijk dat de strijd tussen aanval en verdediging in de lucht zich blijft ontwikkelen. Het concept van de seekonjam-drone laat zien dat er steeds nieuwe innovaties opduiken om Counter UAS-technologieën het hoofd te bieden.