Boeken
Dronefotografie (vierde editie)
Ontdek de luchtige kunst van dronefotografie in de 4e geheel herziene editie van het boek Dronefotografie, geschreven door de ervaren dronefotograaf Wiebe de Jager. Dit boek is een must-read voor iedereen die de wondere wereld van dronefotografie wil betreden. Of je nu een beginner bent zonder enige vliegervaring, of al wel eens met een drone hebt gevlogen, deze uitgave biedt waardevolle tips. Leer de kneepjes van het vak met gedetailleerde uitleg over diverse instellingen en duik in de geavanceerde mogelijkheden zoals panoramafotografie.
Bovendien is Dronefotografie helemaal up-to-date met de nieuwste Europese regelgeving voor drones. Dit maakt het een onmisbare gids voor het navigeren door de complexe wereld van dronevliegvoorschriften. Het boek is rijkelijk gelardeerd met een veelvoud aan adembenemende dronefoto’s, gemaakt met uiteenlopende dronemodellen, die je zullen inspireren en motiveren om zelf het luchtruim te kiezen.
- Tips voor wie voor het eerst met een drone gaat vliegen.
- Uitleg over instellingen en bespreking van geavanceerde mogelijkheden zoals panoramafotografie.
- Aandacht voor de nieuwe Europese regelgeving voor drones.
Wiebe de Jager (1976) is gecertificeerd dronepiloot en voert voor diverse opdrachtgevers foto- en filmprojecten uit in binnen- en buitenland. Hij schrijft over de ontwikkelingen op het gebied van onbemande luchtvaart op www.dronewatch.nl.
Uitvoering: Paperback, kleur, 176 pagina’s
Auteur: Wiebe de Jager
ISBN: 9789463563413
Prijs: € 39,99
Dronevideo’s maken (tweede editie)
U hoeft de tv tegenwoordig maar aan te zetten en binnen de kortste keren ziet u de meest fantastische luchtopnamen voorbij komen. Tien tegen één dat die met een drone gemaakt zijn. U ziet die beelden niet alleen in reisprogramma’s, maar ook actualiteitenprogramma’s maken volop gebruik van dronebeelden om de onderwerpen die besproken worden te illustreren. Daarnaast kunt u op YouTube de meest waanzinnige dronevideo’s vinden: van bijna alle landen ter wereld zijn er inmiddels adembenemende luchtbeelden beschikbaar, zowel gemaakt door professionals als door amateurs.
De afgelopen paar jaar heeft het maken van video-opnamen met behulp van drones een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De technologie is niet alleen binnen handbereik van professionals gekomen, maar ook van de enthousiaste amateurfilmer. Voor een paar honderd euro koopt u tegenwoordig al een drone waarmee u prima kunt fotograferen en filmen, en wereldwijd zijn er al miljoenen mensen in de ban geraakt van de creatieve mogelijkheden die drones bieden.
Voor beginnende dronevliegers worden in dit boek eerst de beginselen beschreven van het vliegen met drones en worden de laatste modellen besproken. Daarna wordt uitgebreid stilgestaan bij alle camera-instellingen waarmee u te maken krijgt. Vervolgens worden de verschillende camerabewegingen en videotechnieken besproken en wordt u stap voor stap uitgelegd hoe het monteren van uw uiteindelijke dronevideo in zijn werk gaat, inclusief het toevoegen van een soundtrack en geluidseffecten.
Het boek wordt afgesloten met een actueel overzicht van de regelgeving voor zowel recreatieve als professionele dronevliegers in Nederland en België. Ook de minidrone-regeling en het ROC-light komen aan bod.
360º-fotografie en -video
De techniek van het fotograferen of filmen van scènes in 360° is nog vrij jong, maar wint snel aan populariteit. Fabrikanten van opnameapparaten spelen daar handig op in en nieuwe hardware ziet dan ook met regelmaat het levenslicht. Maar met alleen een 360°-camera maak je natuurlijk nog geen goede opname! Wiebe de jager – bekend van zijn boeken over dronefotografie en dronevideo – heeft zijn ruime ervaring met het maken van 360°-opnamen in dit praktische boek helder verwoord, gelardeerd met mooie foto’s, veel links naar online-content en uiteraard de nodige tips, trucs en do’s en don’ts.
Zo gaat hij in op actuele apparatuur, maar dringt hij er bij de aspirant-360°-foto- of videograaf ook op aan om goed na te denken over de vraag wanneer een 360°-opname echt iets toevoegt. Werken met deze nieuwe techniek vergt bovendien een heel andere mindset van de fotograaf of filmmaker. Vervolgens gaat Wiebe uitgebreid in op de praktische workflows voor het maken van foto’s of video’s in 360°. Ook het maken van 360°-luchtfoto’s met behulp van drones komt aan de orde.
Uiteraard wordt ook het delen van 360°-content behandeld, want we willen onze creaties natuurlijk wel wereldkundig maken. Dat daar af en toe wat nabewerking bij komt kijken – in programma’s als Photoshop of Final Cut Pro – blijft in dit complete boek ook niet onbesproken.