Dronewatch koopgids editie 2023

Ga je een drone kopen, dan is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Met deze kieswijzer kun je handig en snel drones vergelijken waarmee je goed kunt fotograferen en filmen. Dankzij onze ‘Beste keus’ en ‘Beste koop’-aanduidingen zie je snel welke drone het beste bij jouw budget en wensen past. En bij elke drone zie je verder waar je deze kunt kopen. Ook zie je wat de vereisten zijn qua vliegbewijs en registratie.

Om te bepalen welke drones als beste keus en beste koop uit de bus komen, hebben we gelet op de elementen gebruiksgemak, vliegtijd, portabiliteit, cameraprestaties, veelzijdigheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid. Voor wat betreft de aanduiding ‘Beste keus’ spelen de prestaties een extra belangrijke rol. Bij ‘beste koop’ is de prijs een belangrijkere factor.

NB. Dronewatch verkoopt zelf geen drones. Dit overzicht is niet gesponsord door welke fabrikant of leverancier dan ook.

Maak je keuze: BeginnerGevorderdProfessional


Drone kopen: Beginner

Beste koop: DJI Mini 2 SE

Drone kopen: DJI Mini 2 SE

De Mini 2 SE van DJI (review) is een leuke drone van de vorige generatie om de beginselen van het dronevliegen onder de knie te krijgen. Op één accu kun je een klein half uur vliegen en windsnelheden tot 5 Bft zijn geen probleem. Ondanks zijn kleine formaat en lichte gewicht presteert de drone heel aardig op het gebied van fotografie en video. Filmen in 2,7K 25 fps behoort tot de mogelijkheden, fotograferen gaat met 12 MP. Dankzij het lage gewicht (<250 gram) is een vliegbewijs niet vereist en kom je terecht in Open subcategorie A1. Registreren als dronepiloot is wel vereist. Adviesverkoopprijs drone incl. controller: € 349,-.

Bestel bij bol.com Bestel bij CameraNU.nl

 

Beste keus: DJI Air 3

De DJI Air 3 (review) is ondanks zijn supercompacte formaat en lage gewicht (ca. 720 gram) een van de meest veelzijdige cameradrones van dit moment. De cameramodule bevat 2 sensoren, met 24mm en 70mm lenzen. Je kunt dus eenvoudig switchen van brandpuntafstand en zodoende het onderwerp dichterbij halen, zonder kwaliteitsverlies. Dankzij de 10 bit kleurdiepte behaal je professionele resultaten, alleen het diafragma is niet instelbaar. De vliegtijd is maximaal 45 minuten op een acculading. De drone heeft sensoren voor obstakeldetectie in alle richtingen. Dankzij het C1-label mag je de drone gebruiken in Open subcategorie A1. De adviesverkoopprijs van de Fly More Combo (met 3 accu’s en RC-N2 controller) is € 1.349,-.

Bestel bij bol.com Bestel bij CameraNU.nl

 


Drone kopen: Gevorderd

Beste koop: DJI Mini 4 Pro

De Mini 4 Pro van DJI biedt de beste prestaties van dit moment, in de kleinste verpakking. Ondanks zijn zeer kleine formaat en lichte gewicht is de DJI Mini 4 Pro tot grootste prestaties in staat. Met de gestabiliseerde camera maak je prachtige 4K opnamen met 60 fps en dankzij de sensoren vliegt de drone automatisch om obstakels heen. Deze drone valt in Open subcategorie A1. Een vliegbewijs is dankzij het C0-label niet vereist, registreren als dronepiloot wel. De adviesverkoopprijs met controller is € 799,-. Tip: ga voor de Fly More Combo!

 

 

Beste keus: DJI Mavic 3 Classic

Drone kopen: DJI Mavic 3 Classic

De DJI Mavic 3 Classic combineert een zeer lange vliegtijd (tot 45 minuten) met een Hasselbladcamera. Filmen gaat in maximaal 5K resolutie, fotograferen doet de drone in 20 megapixels. Dankzij het instelbare diafragma en de 10 bits kleurdiepte maak je professionele videobeelden. De obstakeldetectie rondom zorgt ervoor dat je veilig vliegt, ook nabij obstakels. Dankzij digitale zoom kun je onderwerpen dichterbij halen. De drone heeft een C1-label en mag gebruikt worden in Open subcategorie A1. Je hebt wel een vliegbewijs A1/A3 nodig en je moet je registreren als dronepiloot. De adviesprijs incl. controller is € 1.499,-.

Bestel bij bol.com  Bestel bij CameraNU.nl

 

 


Drone kopen: Professional (fotografie en video)

Beste koop: DJI Mavic 3 Pro Cine

Drone kopen: DJI Mavic 3 Pro Cine

De Mavic 3 Pro Cine van DJI biedt het best denkbare op het gebied van videoproductie in een handzaam formaat. Filmen met de Hasselblad-camera gaat in maximaal 5K resolutie. Fotograferen doet de drone in 20 megapixels. Dankzij het instelbare diafragma en de 10 bits kleurdiepte maak je professionele videobeelden. De twee aanvullende camera’s laten je ook schakelen naar 3x en 7x optische zoom. Film in ProRes voor absolute topkwaliteit beelden. Voor de opslag van beelden beschikt de drone over een interne 1 TB SSD. De obstakeldetectie rondom zorgt ervoor dat je veilig vliegt, ook nabij obstakels. De drone heeft een C2-label en mag gebruikt worden in Open subcategorie A2. De adviesprijs voor de Fly More Combo incl. DJI RC Pro controller is € 4.299,-.

Bestel bij bol.com Bestel bij CameraNU.nl

 

 

Beste keus: DJI Inspire 3

Drone kopen: DJI Inspire 3

Voor wie de ultieme prestaties wil neerzetten op het gebied van fotografie en video is er de DJI Inspire 3 (review). Samen met de Zenmuse X9 Air-camera is het mogelijk om beelden op te nemen in maximaal 8K-resolutie. Deze kunnen worden opgeslagen in CinemaDNG of ProRes RAW voor kwaliteit en flexibiliteit tijdens de postprocessing. De drone biedt een vliegtijd tot 25 minuten en is voorzien van 360º obstacle avoidance. De Inspire 3 wordt bediend met de RC Pro Plus. Dankzij het C3-label mag de Inspire 3 gebruikt worden in Open categorie A3.

Bestel bij CameraNU.nl

 


Drone kopen: Professional (mapping en inspectie)

DJI Mavic 3 Enterprise

Drone kopen: DJI Mavic 3 Enterprise

Wie had dat gedacht: een industriële inspectiedrone met RTK GPS, maar dan in het formaat van een DJI Mavic. De Mavic 3 Enterprise biedt de ultieme veelzijdigheid als het gaat om mapping en inspecties. Dankzij de mechanische sluiter kun je op hoge snelheid beelden inwinnen tbv mapping. Door de optionele RTK-module krijg je centimeternauwkeurige positionering. De maximale vliegtijd is ruim 45 minuten. De adviesverkoopprijs is € 3.399,-.

Bestel bij bol.com Bestel bij CameraNU.nl

 

 

Mocht je besluiten om via één van de links op deze pagina een drone te kopen, dan ontvangt Dronewatch daarvoor een kleine commissie van de betreffende webwinkel.

Aan deze koopgids kunnen geen rechten worden ontleend. Laatste update: 2 augustus 2023.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier