AIS-AIP

Integrated Aeronautical Information Package

Air Traffic Control The Netherlands (LVNL) heeft grote moeite gedaan om de inhoud van de Aeronautical Information Services (AIS) publicatie zo volledig en accuraat mogelijk weer te geven. In het Aeronautical Information Package (AIP) vindt u alle informatie met betrekking tot het Nederlandse luchtruim, waaronder luchtkaarten, landingszones, vliegroutes, contactgegevens, procedures, tabellen en codes, etc, etc.

ICAO 2018

De Aeronautical chart ICAO 1:500 000 is de luchtvaartkaart van Nederland. Deze is te vinden als downloadbare versie in het AIS. De digitale versie, geldig vanaf 24 mei 2018, is een PDF van 30 MB. Deze “pilotenkaart” krijg je ook bij de opleiding ROC-L en RPA-L voor het ROC.

De ICAO is zelfs voor het geoefende oog niet altijd makkelijk te doorgronden. Omdat veel vliegers zich in de omgeving bevinden van laagvlieggebieden en/of militaire oefengebieden zijn hier directe koppelingen toegevoegd naar de betreffende kaarten. De PDF bestanden en respectivelijk 430 KB en 1,4 MB.

Operational Helpdesk LVNL

De Operationele Helpdesk bereidt bijzondere vluchten en activiteiten voor die in het civiele gedeelte van het Nederlandse luchtruim plaatsvinden. Hierbij treedt de helpdesk op als intermediair tussen de organisatoren van genoemde vluchten en activiteiten en de operationele afdelingen van Luchtverkeersleiding Nederland – LVNL. Waar nodig wordt samengewerkt met de militaire luchtverkeersleidingsdienst. Daarnaast kunt u bij de Operationele Helpdesk terecht met vragen over operationele luchtverkeersleidingstechnische zaken.

NOTAM informatie Nederland

NOTAM komt van het Engels Notice to Airmen. Een NOTAM is een bericht dat kritische informatie bevat over een luchthaven of luchtruim. Deze wordt gepubliceerd door de LVNL Een NOTAM wordt onder andere gebruikt om tijdelijke vliegrestricties aan te kondigen. De kern van een NOTAM wordt gevormd door een plaats- en tijdsaanduiding, gevolgd door een omschrijving. Ook wordt in de NOTAM aangegeven voor welke hoogte de waarschuwing geldt. Een mobiele app voor het informeren van NOTAM is bijvoorbeeld EasyVFR Basic NL, te vinden in de Google of Apple playstores. Maar er is ook de  website Notaminfo.com die de informatie toont voor onder andere Nederland.
Beroepsmatige dronepiloten – ook diegenen die vliegen onder het ROC-light – dienen tijdens hun vluchtvoorbereiding altijd kennis te nemen van NOTAMs die betrekking hebben op het gebied waar hun drone-operatie uitgevoerd gaat worden.

NOTAM decoder

Een goede dronepiloot kan een NOTAM uit het hoofd vertalen. Maar een decoder om NOTAMS leesbaar te maken is altijd makkelijk.

(inhoud van deze pagina: Huib Kling)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier