Meteo

METAR en TAF – KNMI

Betrouwbare luchtvaartmeteorologische informatie is essentieel voor een veilige, efficiënte en regelmatige vluchtuitvoering. Het KNMI is exclusief aangewezen als luchtvaartnavigatiedienstverlener voor meteorologie in Nederland.
METAR staat voor Meteorological Aerodrome Report. Het is een weerrapport over de actuele weersituatie dat routinematig wordt opgesteld door de meteodienst op een vliegveld. Dit zijn de Vliegveldwaarnemingen Nederland – (AUTO) METAR.

De TAF (Terminal Aerodrome Forecast) is een verwachting voor de directe omgeving van een vliegveld, zowel civiel als militair. De geldigheidsduur van dit bericht is 9, 12, 18 of 24 uur lang, afhankelijk van het land van uitgifte en het soort vliegveld. Benieuwd naar meer uitleg wat een TAF is en hoe de codering in elkaar steekt ?

METAR reader

Een goede dronepiloot kan uit het hoofd wel een METAR of TAF, zoals hierboven op te vragen is, wel decoderen in begrijpelijke taal. Met de METAR reader kun je aan de hand van het ingeven van de vliegveldcode het eenvoudig opvragen en converteren naar leesbare informatie. Ook van deze METAR reader is een APP beschikbaar voor mobiele apparaten.

UAV Forecast

UAV Forecast geeft een goede indicatie of de weersomstandigheden goed zijn om vliegen of niet. Deze site heeft ook een APP voor mobiele devices. Middels het instellen van drempelwaarden, checkboxes, gewenste lokatie en vlieghoogte, kleuren de velden groen of rood.

WOW-NL

WOW-NL is gebaseerd op crowd sourcing waarvan de kracht afhankelijk is van de hoeveelheid data die wordt verzameld. Iedereen die beschikt over een automatisch weerstation, gekoppeld met het internet, kan meedoen aan WOW-NL. Het Weather Observations Website (WOW) concept geeft een fijnmazige weergave van de weersituatie in het land, elke 10 minuten.

BuienRadar / WeerPlaza / Windy.com

Buienradar, inmiddels een geregistreerd merk van RTL Nederland, biedt goede actuele weersituatie en bekend geworden door de ‘buienradar‘. Door gebruik te maken van pluimberekeningen voor de lange termijn weersverwachting is het plannen van RPAS operaties een stuk makkelijker geworden.

Ook WeerPlaza biedt goede weersinformatie. En beide informatiediensten bieden eigen APPS aan voor mobiele apparaten.
Weerplaza biedt 15-daagse pluim verwachtingen volgens het Europese ECMWF model.

Windy.com heeft een mooie geanimeerde weergave van de weersituatie en heeft ook een eigen APP voor mobiele apparaten. Zeker de moeite waard.

KP-Index

Naast het actuele weer is het verstandig om ook een ander natuurfenomeen in de gaten te houden voordat je gaat vliegen met je drone: de zonneactiviteit. Deze kan namelijk van invloed zijn op je GPS-ontvangst. De mate van verstoring als gevolg van zonneactiviteit wordt uitgedrukt middels de geomagnetische activiteitsindex, of Kp-index. De Kp-index is de globale geomagnetische activiteitsindex gebaseerd op de 3-uurlijkse meetwaardes van magnetometers verspreid over de hele wereld.

Tijdstippen zonsopkomst en zonsondergang 2019

Wil je binnenkort in de vroege ochtend of de late avond willen vliegen, dan is het makkelijk om vooruit te kunnen plannen. Een tabel met een overzicht van de UDP is dan wel makkelijk om er bij te hebben.

Actuele weersomstandigheden

 

(inhoud van deze pagina: Huib Kling)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier